BEST, Dünyanın En Büyük Demir Çelik Fırın Trafosunu Üretti

BEST, Dünyanın En Büyük Demir Çelik Fırın Trafosunu Üretti

BEST, Dünyanın En Büyük Demir Çelik Fırın Trafosunu Üretti

02.06.2022

Açılışın ardından Yırcalı Holding’in firmalarından BEST A.Ş.’de ziyaret edildi. Türkiye’nin 400 tonluk transformatör üretimi ile en büyük kapasitesine sahip olan BEST AŞ. önümüzdeki yıl 12 milyon Euro’luk yeni yatırımlarını devreye almayı planlıyor. Yırcalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, holding bünyesinde yer alan şirketlerden BEST AŞ.’nin dünyanın en büyük test laboratuvarlarından birine sahip olduğunu ve bu yıl 310 MVA kapasitesine sahip dünyanın en büyük demir çelik fırın trafosunu ürettiklerini belirtti. Dünyada 83 ülkede BEST trafosu olduğunu belirten BEST AŞ. Yönetim Kurulu Başkan Vekili A.Sırrı Yırcalı, şirketlerinin dünyanın en büyük test  laboratuvarlarından birine sahip olduğunu ve 1200 MVA’dan, 1000 volta kadar ürün testi gerçekleştirdiklerini belirtti. Hammadde tedarikini ağırlıklı olarak Rusya, Kore ve Çin’den gerçekleştirdiklerini belirten Sırrı Yırcalı, “Türkiye’deki bütün elektrik kurumlarının alım üretimlerini biz gerçekleştirdik. 1966 yılında kurulan ve günümüzde Yırcalı Holding çatısı altında çok ortaklı olarak faaliyetlerine devam eden BEST trafo, ülkemizin en büyük transformatör imalatçısı. Balıkesir ASB (Ağır Sanayi Bölgesi) ve OSB tesislerimiz 200 bin metrekare açık alan üzerine kurulu toplam 60 bin metrekarelik üretim alanına sahibiz. Üretiminin üçte ikisini ihraç eden firmamız sektöründe birçok ilklere de imza attı. 200 kişiyi aşan mühendis kadrosu ve toplam 1450 çalışanıyla BEST AŞ. trafolarını yüzden fazla ülkeye ihraç etmiş nadir trafo fabrikalarından biri olarak öne çıkıyor.” diye konuştu.

’Ülkenin önde gelen projelerinde çözüm ortağıyız’’

Dünyanın birçok ülkesine yapılan ihracatın dışında ülkemizin de önemli projelerinde çözüm ortağı olarak BEST’in görüldüğünün altını çizen A.Sırrı Yırcalı, ‘’ İstanbul Havalimanı, Marmaray, 1915 Çanakkale Köprüsü, Avrupa’nın en büyük sıkıştırılmış beton barajı olan Çetin HES gibi zorlu projelerde tercih edilirken, Tosyalı Holding’e ait İskenderun, Cezayir ve Senegal demir-çelik tesislerinde de önemli bir çözüm ortağı olduk. Ayrıca 2022 yılında 310 MVA kapasitesindeki dünyanın en büyük demir-çelik fırın trafosu tesisimizde üretildi ve teslim edildi.’’ dedi. 2022’de de pandemi şartlarına rağmen istihdamı arttırdıklarını belirten Sırrı Yırcalı şöyle devam etti: ‘’Şirketimiz, zorlu koşullara rağmen ürettiği en büyük ünite olan 640 MVA/525kV kapasitesindeki trafoyu başarıyla testten geçirdi. Küresel yeşil dönüşüm politikaları kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi, verimliliğinin geliştirilmesi ve şebekelerin arz güvenliği hedefleri özellikle ihracat pazarlarında talebin artmasına yol açtı. Bu talebi karşılamak amacıyla 2022-23 yılları içerisinde 12 milyon Euro’luk bir yatırımı devreye alacağız.’’

‘’Yeşil Mütabakat sektör için önemli’’

Yeşil Mütabakat sürecinin sektördeki önemine değinen BEST AŞ.Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Yırcalı ise, ‘’Yenilenebilir enerji yatırımları dünya çapında hızlı bir ivme kazandı. Yeşil enerjinin getirisi şebeke dayanıklılığında ciddi önem arz ediyor. Yeşil Mütabakat süreci ile birlikte yenilenecek olan şebekeler sektörümüz için ciddi ve önemli yer teşkil ediyor. Yakın dönemde dünya çapında yaşanılacak olan talebe hazırlıklı olmak için şimdiden yeni yatırımlarımıza başladık. Yeşil enerjinin ihtiyacı olan yeni şebeke hatları için, Balıkesir OSB’deki mevcut fabrikamızda kapasite, ürün gamımızı ve üst sınırımızı arttıracak 12 milyon Euro’luk yeni yatırım gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki yıllarda talep artışına yönelik gerçekleştirdiğimiz bu yatırımımız, yeşil enerjinin getirdiği ciddi dayanıklılık ihtiyacını karşılayacak.’’ şeklinde konuştu.

DÜNYA Gazetesi